A szigetelés nem csak a falak szigeteléséből áll! Bár vitathatatlanul ez a legnépszerűbb része a szigetelésnek, de semmi esetre sem a leghasznosabb. A lábazati hőszigetelés ugyanolyan fontos, mint a falak szigetelése. Csak kevesen tudják, hogy a lábazati részen a legesélyesebb hőhíd kialakulása.

A lábazat szigetelésének megspórolásával rengeteg energiát veszthet el a házunk, nem beszélve arról. hogy sokkal nagyobb lesz az esély a penészesedésre is.

Szakemberek a lábazati szigetelésekhez az XPS tehát extrudált polisztirollapokat tartják a legalkalmasabbnak. Mivel ez egy zárt szerkezetű szigetelőanyag, nem veszi fel a vizet még tartós nedvesség esetén sem, megtartja szigetelő képességét, ráadásul jól vakolható.

Fontos: 

Csak a lábazati szigeteléssel nem oldódnak meg a talajnedvesség okozta problémák még akkor sem, ha extrudált polisztirollapot használunk szigetelőanyagként. Talajvizesedés esetén legelőször szakszerű vízszigetelésre van szükség, és csak utána következhet a hőszigetelés.

Milyen vastagságú legyen a lábazat szigetelése?

Magyarországon legáltalánosabban 2 centiméter vastagságú lábazati szigetelést ajánlanak. A gyártók is ehhez alakítják kínálatukat. Érdemes vastagabb, 4-6 centiméteres szigetelőlapokat választani a lábazatra. Régi, felújítás alatt lévő házaknál akár 8-10 centiméter vastagságú is lehet a lábazat szigetelése. A lábazatot érdemes a járda szintjétől minimum 30 centiméteres magasságig szigetelni. 

Tipp: 

  • A homlokzat és a lábazat szigetelésének egyformának kell lennie, hogy ne alakuljon ki hőhíd a lakásban!
  • A lábazati hőszigetelés utolsó lépése a vakolás! A vakolat kiválasztása ugyanolyan fontos, mint maga a szigetelés. Ajánljuk a TOSCANA lábazati márványvakolat használatát, amely jól tapadó, két komponensű, páraáteresztő anyag! Természetes márványszínekben kapható és a különböző színű márvány őrlemények keverésével teljesen egyedi lábazati színt is kaphatunk. (pl. fehér és őzszín, vagy zöld és fekete stb.)
keyboard_arrow_up
Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Essential
These cookies are needed to make the website work correctly. You can not disable them.
Essential
Accept